Športni kotiček Seznam forumov Športni kotiček
Šport & zabava & druženje
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




KOLESARJI IN NJIHOVA PSIHOFIZIČNA PRIPRAVLJENOST (Prispevek)

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Športni kotiček Seznam forumov -> Slavkov brlog
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Ali se strinjate, da so kolesarji premalo pozorni na cesto, in njeno okolico?
Se strinjam
100%
 100%  [ 5 ]
Se ne strinjam
0%
 0%  [ 0 ]
Nimam mnenja
0%
 0%  [ 0 ]
Skupaj glasov : 5

Avtor Sporočilo
slavko
osamljeni jezdec


Pridružen/-a: 18.05. 2007, 18:21
Prispevkov: 10243
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 19 Apr 2009 18:26    Naslov sporočila: KOLESARJI IN NJIHOVA PSIHOFIZIČNA PRIPRAVLJENOST (Prispevek) Odgovori s citatom

Tokrat sem se odločil, da napišem kaj malega o kolesarjih, in o tem kako se kar najbolje pripraviti na novo sezono. Kajti v zadnjem času je zaslediti, da med kolesarji prihaja do že kar težkih poškodb. Moj namen tega razmišljanja ki ga boste prebrali tu je zgolj ta, da boste kolesarji/kolesarke kar najbolje pod drobnogled vzeli tako svojo fizično kot tudi psihično pripravljenost. Kajti kot vemo velja rek ( gremo na kolo za zdravo telo ), ki pa se lahko dokaj klavrno konča. Seveda se morda komu celo dozdeva vse skupaj dokaj smešno, toda dejstvo je, da očitno marsikateri kolesar, vsaj na začetku sezone, pretirava preko vseh svojih zmožnostih. Tukaj bi opozoril predvsem tiste, ki si recimo čez zimo privoščijo daljšo kolesarsko pavzo, in potem že ob prvih toplih sončnih žarkih, odrinejo na kakšno daljšo vožnjo, pa čeprav za seboj še niti nimajo kaj preveč kilometrov. Torej kot vemo, je po daljši pavzi na vsak način potrebno skozi celotno zimo skrbeti za psihofizično pripravljenost.

Lahko je to tek, tek na smučeh, plavanje, pohodništvo, morda kakšen fitnes, ( čeprav sem nekako bolj podpiram treninge v naravi )! Potem so tu še razne raztezne vaje, ki jih brez večjih težav lahko opravimo v gozdu. Predvsem pa moramo delati na celotnem telesu, kajti mnogi delajo to napako, da deset mesecev nabijajo kolesarske kilometre, na ostalih delih telesa pa ne postorijo ničesar. Torej zelo pomembne so tudi roke ramena, in tudi sam hrbet. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da je tako treniran človek tudi ne samo bolj odporen na morebitne padce, ampak si brez dvoma močno dvigne tudi odpornost telesa, na razna virusna obolenja. Vse to nam bo seveda ob primernih oblačilh še kako prav prišlo na začetku kolesarske sezone, pravzaprav naj bi to veljalo kar skozi celotno sezono. Kajti za nekoga se sezona lahko začne že februarja, za drugega zopet nekje maja.

In zakaj prihaja do težjih padcev? Po mojem predvidevanju gre za precenjevanje lastnih sposobnosti, potem je tu še nezbranost, in konec koncev tudi pomanjkanje izkušenj. Veste v petnajstih letih sem imel le en težak padec, ki sem ga preživel le z nekaj odrgninami, in takrat je šlo kot sem kasneje ugotovil, za precenjevanje lastnih sposobnostih. Potem je tu še predvidevanje, kot to recimo počnem jaz osebno. Recimo v vsakem težjem ovinku, vedno pričakujem da mi bo nasproti pripeljalo kakšno vozilo. To predvidevanje v naprej je izjemnega pomena, kajti kdor na cesti ne zna predvidevati, je bolje da se ceste izogiba. Potem so tu še razni kolesarki maratoni, kjer prav tako prihaja do težkih poškodb. Tukaj gre predvsem za zlome okončin, kajti vsak normalen kolesar, bi moral iti na takšno prireditvijio z čelado. Čelada bi morala sploh biti obvezna, za vse maratone pa pika. Ko smo že pri maratonih, tukaj bi se morali določeni kolesarji res vprašati, ali so sploh sposobni varno prevoziti določen maraton.

Bil sem namreč dosedaj na dveh Franjah, in prav na vsaki sem videl kolesarje, ki sploh nimajo pojma o vožnji v velikih skupinah, in poleg sebe ogrožajo še preostale udeležence. Treba je tudi vedeti da gre na maratonih za velike hitrosti, in vsak padec lahko za seboj potegne množičen padec. Recimo na lanski Franji se nam je v skupini v Tacnu razbil en moški, ki je obležal na cesti. Tam je zares malo manjkalo, da se v njegov padec nismo zapletli še vsi ostali, ki smo bili ob njem. Pri njem je šlo brez dvoma za pomanjkanje koncentracije! Ravno včeraj je prišlo do padca tudi na Krasu, kjer je bil maraton. Dusank iz bicikla.com, si je namreč zlomil klučnico, in kot je sam omenil, jo je sam še kar dobro odnesel, saj se je kasneje v rešilcu peljal z nekom, ki je staknil resno poškodbo glave. Baje je tisti možakar čelado povsem uničil, in ob razbiti glavi, je imel še velike težave s spominom. Torej za maratone mora veljati veliak previdnost, kajti vsaka nepazljivost, vas lahko stane dolgotrajne posškodbe.

Isto mora obvezno veljati tudi za prometne ceste, kjer se tudi dogaja marsikaj. Recimo veliko kolesarjev v mestih sploh ne pogleda levo, recimo če se peljemo mimo kakšne bencinske, če bo kdo zavil na bencinsko. Seveda je jasno da ima tu prednost kolesar, ki se drži kolesarske steze, toda roko na srce, za veliko ostalih udeležencev se ne ve kaj bodo storili. Torej ta nepazljivost kolesarjev, je lahko že zelo usodna. Prav tako je potrebno dobro spremljati okolico kaj se dogaja. Veliko je tudi kolesarjev, ki se niti ne zanimajo kaj preveč zato, kaj se dogaja za njimi, pa čeprav vozijo vsaj meter ali še več od roba cestišča. Ali še hujše vožnja v parih, kar naj bi pomenila bolj varno vožnjo. Tukaj povsem podpiram novi zakon, ki tako vožnjo izrecno prepoveduje, in je možna samo ob spremstvu avtomobila.

Kajti mnogi kolesarji bentijo, kako jim avtomobilisti trobijo, nihče se pa ne vpraša zakaj. Iz osebnih izkušenj lahko potrdim, da se je v zadnjih letih odnos ostalih udeležencev prometa kar krepko izboljšal, kot je bilo to pred leti. Če so mi še pred leti večinoma trobili, ali me prehitevali na nož, in to kljub temu da sem isto vozil kot danes, moram reči da danes tega piskanja praktično več ne slišim. Moje mnenje je še vedno takšno, in to kljub nasprotovanju večina kolesarjev, da je bolj varno voziti ob robu cestišča, kot pa voziti nekje po sredini, in upati da bo nekdo za teboj zaviral. Zanimivo da se nihče ne vpraša, kaj pa če voznik slučajno spregleda tako vozečega kolesarja, ali pa če je voznik celo rahlo pijan. Skratka v prvi vrsti je veliko tega odvisno od nas, ali nas bo kdo zbil ali ne.

Skratka tukaj gre potem tudi za tisto psihično pripravljenost, ki nam bo še kako prav prišla v gostem prometu. Izgovor, da pač po 50 ih ali 100 ih kilometrih pade koncentracija, je nedopusten. Vsak kolesar ki je dobro pripravljen, in ki je vozil normalen tempo, bo tudi po 100 ih kilometrih, še vedno normalno skoncentriran. Tukaj se zopet zanašam na svoje izkušnje, saj vedno ko grem voziti daljše trase, grem na te vožnje primerno spočit. Tudi tisti padec, ki ga je lani na naši zadnji skupni vožnji doživel naš Billy , je bil povsem odveč. Šli smo v nekakšno nezavestno tveganje, in šli voziti težak spust na mokrem cestišču. Končni rezultat je bil ta, da je Billy končal v bolnišnici, in za naslednjih pet mesecev praktično obležal ali obsedel.

Torej če zaključim, če se vam pojavi na kolesarskih vožnjah večja utrujenost, kar lahko pomeni tudi močan padec koncentracije, je tako bolje narediti kratek postanek, kot pa fosirati do onemoglosti. Kajti verjemite mi, ko opazujem nekatere kolesarje, imam občutek da so na koncu s svojimi moči. To je pa že idealno, da naredimo kakšno večjo neumnost, ki se lahko konča klavrno. Tu bi omenil predvsem starejše kolesarje, ki vozijo kot da so na Giru di Italia. Vam povem taka vožnja je največja neumnost, in takim kolesarjem bi sploh prepovedal da se zapeljejo na cesto. Torej če je pri mlajših kolesarjih opaziti neizkušenost, je potem pri starejši populaciji opaziti močno pretiravanje v tempu kolesarjenja.

Skratka pamet v roke, in čelado na glavo, in to je to.

_________________
http://www.bicikel.com/sl/samoevidenca/


Nazadnje urejal/a slavko 19 Apr 2009 18:43; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
slavko
osamljeni jezdec


Pridružen/-a: 18.05. 2007, 18:21
Prispevkov: 10243
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 19 Apr 2009 18:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Te fotke so lep prikaz, pomojem pravilne vožnje kolesarjev. Fotke so nastale, na naših skupnih vožnjah. Razz



Mimogrede, pred kratki mse je s kolesom razbil tudi moj sodelavec Simon, ki je pri vožnji v klanec, padel s specialko. Rezultat, velika brazgotina na nogi, in prebita ustnica. K sreči je kot je sam povedal, najprej ugotovil, da ima še vedno cele zobe. Odpelo naj bi se mu pedalo.
_________________
http://www.bicikel.com/sl/samoevidenca/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
slavko
osamljeni jezdec


Pridružen/-a: 18.05. 2007, 18:21
Prispevkov: 10243
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Maj 2009 16:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tipičen primer vožnje dveh bedakov...




Ne vem kako naj tole začnem, toda danes med kolesarjenjem, sem srečal res dva prava bedaka, ki se jima očitno fučka za ostale odeležence v prometu. Dobro da se hitro posujem s pepelom, tudi sam občasno naredim kakšno neumnost v prometu, kot je recimo prehitra vožnja na spustih, ali pa da vedno ne uporabljam kolesarske steze, toda tole kar sem pa danes videl, kaj takega pa res ne vidim vsak dan. Torej potem ko sem zaključil spust iz Možjance, sem takoj tam nad Preddvorm zagledal dva kolesarja. Seveda sta mi pa dla v oči le zaradi tega, ker sta vseskozi vozila eden ob drugem, toda dobro. Na začetku sem si rekel, sta si pač nekaj na hitrico povedal, in to je to.

Toda zmotil sem se kot še nikoli. Praktično sta vseskozi veselo čebljala, in kaj se dogaja okoli njiju, ju niti ni kaj preveč zanimalo. Upam da nebo kdo rekel da nakladam tja v tri dni, toda verjemite mi, niti za malenkost se nista želela umikati zadaj vozečim vozilom, skratka obnašala sta se kot da sta edina na cesti. In po nekaj kilometrih vožnje, sem se nato odločil, da tole pa pač moram poslikati, kajti mnogi kolesarjev se izgovarja da se pač drugače ne da voziti. Pa je temu res tako?

Gre pa za glavno cesto Jezersko - Kranj, in tole je poslikano med Hotemažemi in Visokem. Za Visoko vsi vemo da je tam cesta izjemno ozka, in tudi dokaj nevarna. Torej poleg tega da eden sploh ni uporabljal čelade, dobro to je njegova stvar, pa mislim da glede tega sranja ki sta ga počela na cesti, mimo tega pa res ne moremo. Naj samo še to napišem, da na moje veliko začudenje, nisem slišal niti enega trobljenja. In na odseku kakšnih petih kilometrov, sta vseskozi vozila v paru ne da bi se zmenila, kaj se dogaja okoli njiju. Ne boste verjeli, toda na koncu sta se celo spomnila, da nakažeta smer za zavijanje, in še celo med zavijanjem levo, sta klepetala in vozila v paru. Shocked Rolling Eyes

Evo sedaj me pa zanima vaše mnenje na tole početje. Razz Moram pa priznati da sem si prav želel, da bi bila na cesti kakšna policijska patrulja, toda danes nisem videl niti enega policista. Prav tako me je zelo presenetila, mirnost avtomobilistov, kajti zaradi dveh bedakov, so morali voziti povsem po levi. Ali pa so celo morali povsem zavreti, če je nasproti pripeljal avtomobil.

Me pa zanima, če se slučajno kdo izmed dvojice prepozna na fotografijah, in če bi bil pripravljen kakšno reči o tem bebastem početju na cesti? Mislim da bi bilo prav, da bi sama nam razložila, kaj je namen takega frajarjenja po cesti. Very Happy

Ne vem no, kaj sta res tok zabita ali kaj, da ne vesta da je avto za njima. Tale avto se je moral zaustaviti za njima, ker pač ni mogel prehitevati.

No tale kombi je na srečo prej zavijal levo, toda tudi tistemu belemu se nista umikala.

Tale starejši par, je moral na Visokem zapeljati na nasprotni pas, kajti gospoda sta še kar vztrajala. A si kdo od vas predstavlja, do kakšne katastrofe bi prišlo, če bi kdo v tistem času recimo pridivjal navzgor. Dobili bi čelno trčenje, in to zaradi dveh bedakov.
In spet isto. Neverjetno, toda če nebi videl nebi verjel. Sploh ne pustita avtomobila mimo.


In končno zavijata levo. Tudi tu sta vztrajala v skupnem čebljanju.

Ne vem no, meni se taka vožnja zdi močno sporna, toda če mislite da se motim, se vsem užaljenim že vnaprej iskreno opravičujem.
_________________
http://www.bicikel.com/sl/samoevidenca/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
slavko
osamljeni jezdec


Pridružen/-a: 18.05. 2007, 18:21
Prispevkov: 10243
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2010 19:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

POLICISTI NAD KOLESARJE




Danes so se pa Policisti spravili nad kolesarje, ki vozijo razne runde. Toda osebno sem mnenja, da so v največji meri krivi kolesarji sami, in predvsem organizatorji. Sem pa tudi nekaj napisal na biciklu.com, toda v bistvu to kar sem napisal ni iz moje strani nič novega. Dejstvo je, da odprt promet ne more prebaviti po 30, 40, ali 50 kolesarjev, ki uprizarjajo prave dirke, vozijo ponekod tudi po trije v štric itd...Ostali udeleženci v prometu se pač pritožujejo nad gužvo ki jo kolesarji povzročajo, in sam sem te dogodke napovedoval že kar nekaj časa. Enostovno ob tako gostem avtomobilskem prometu, ceste ne morejo prebaviti tako množično obiskane runde. Policisti pač morajo ukrepati, če se zazna takšno oviranje prometa. Moramo biti tudi toliko pošteni da sebe in priznati da če zahtevamo da se kaznuje določene bebce za volanom ki počnejo pizdarije na cestah, potem je treba pod drobnogled vzeti tudi kolesarje.



Exluzivno za bicikel.com, sem spisal to spodaj. Pa sej me bodo kolesarji kamenjali na cesti. Twisted Evil Laughing Laughing

Zdej me boste raztrgali. Toda nekaj je pa treba priznati. Ko gledamo fotografije določenih rund in teh je kar nekaj, se res dela na cesti vse večja gužva, in le vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo zapičili v vas. Na cestah oprizarjate prave dirke, in to kljub temu da ni zaprte ceste, prav tako sem videl fotografije iz določene runde, kjer nekateri kolesarijo že kar po trije v štric, praktično pol ceste njihove. Celo avto je poslikan, ki jih je prihiteval praktično po pesku. Malo preglejte fotografije določenih rund, in vam bo vse jasno!

Pa pomojem te fotografije sploh niso tok ključne, kot je verjetno ključno pritoževanje ostalih udeležencev v prometu nad kolesarji. Za to koliko sploh lahko še prebavi določena cesta kolesarjev (govorim za odprti promet), so pa v največji meri odgovorni organizatorji. Fantje on dekleta, več kot jasn oje da boste morali na tem področju nekaj narediti. Če je preveč kolesarjev, je treba te kolesarje razdrobiti na več manjših skupin. Že deset kolesarjev lahko lepo ovira promet, kaj šele pedeset, ali bognedaj da gre vas kdaj na furo 100.

Laughing

Še link do teme na bicikel.com: http://www.bicikel.com/sl/forum/?thread_id=3157&p=134 Very Happy
_________________
http://www.bicikel.com/sl/samoevidenca/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
slavko
osamljeni jezdec


Pridružen/-a: 18.05. 2007, 18:21
Prispevkov: 10243
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2010 15:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No sedaj so pa že nekateri komentarji tako smešni, da že rahlo dvomim v to, da sta ta kolesarja sploh naredila kaj narobe. Shocked Rolling Eyes Torej vsi ki ne povohate kolesa , povejte če je taka vožnja sprejemljiva. Hočem mnenje oseb, ki nimajo zveze z kolesarjenjem. Jasno je, da pač večina kolesarjev ni sposbna realno oceniti kaj je prav, in kaj narobe. Pač ne morejo se preleviti v tistega, ki se za volanom cijazijo za njimi. Še bolj smešno je pa to, da jih večina tudi vozi avto! Laughing Samo ker so kolesarji, so do takšnega preseravanja na cesti tolerantni.

Kaj pa vsi tisti ki ne vozite kolesa, ste tudi vi takšnega mnenja, da je taka vožnja pravilna?
_________________
http://www.bicikel.com/sl/samoevidenca/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
slavko
osamljeni jezdec


Pridružen/-a: 18.05. 2007, 18:21
Prispevkov: 10243
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 31 Avg 2010 17:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa še moja kilometraža dosedaj. Very Happy

(Od januarja do marca sem pretekel 215km.)
Marec: 781km + (Tek- 60,50km.)
April: 718km + (MTB- 165km) + (Tek- 29km.)
Maj: 426km + (MTB- 231,50km) + (Tek- 32,50km)
Junij: 851km + (MTB- 202km.) + (Tek- 23km)
Julij: 975km + (MTB- 250km.) + (Tek-22km)
Avgust: 866km +(MTB- 86km.) + (Tek-7km)
September:

P.S. Mesec je naokoli, in danes sem prevozil še zadnje kilometre. Danes sem delal na hitrosti, in za razliko od nedelje ko smo imeli na izletu povprečno 19,5kmh., sem danes nabil povprečje na 28,76kmh. Sicer sem upal na 30+, toda karavanški fen mi je pozno popoldan preprečil načrte. Embarassed Laughing Vam povem ko sem šel mimo letališča Brnik je bil tako močan udar vetra, da sem v trenutku iz skoraj 30kmh, padel na manj kot 20kmh. In to na ravnini! Rolling Eyes Sem se takoj spomnil tiste kolesarske avanture, po Savinjski dolini. Se že vidi da je jesen že tu, in z njo tudi močan veter, mraz in še kaj bi se našlo. Toda sem vseeno vozil na polno. Potem sem pa malo pred šesto uro še na omenjeni cesti padel v gost promet, kjer sem sicer prehiteval kolono, toda več kot 26kmh spet ni moralo iti.

Je pa cesta med Brnikom in Kranjem krasen poligon, za treniranje vožnje v gostem prometu. Ozka cesta, šleparji, polna drugih vozil. Tu če voziš lepo za belo črto ob robu cestišča, si kljub vsemu varen. Torej če bi kdo rad kakšno takšno trening vožnjo, se mi lahko pridruži. Very Happy Sicer sem pa danes obrnil 50,70km., za kar sem porabil natanko 1:46:45, povprečje pa je bilo 28,76kmh. No zraven moram dodati še kakšni dve minuti pavze. Cool Prvi del je šlo vseskozi rahlo navzgor, čez Belo in po Kokri, in nazaj čez Olševek, Praprotno polico, Brnik itd... Skratka danes sem si privoščil lep trening, samo povprečna je še vedno prenizka. Embarassed Twisted Evil
_________________
http://www.bicikel.com/sl/samoevidenca/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
slavko
osamljeni jezdec


Pridružen/-a: 18.05. 2007, 18:21
Prispevkov: 10243
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Sep 2010 13:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

POSNETEK: Policijske zasede!

http://www.facebook.com/video/video.php?v=1470628859985&ref=mf Very Happy
_________________
http://www.bicikel.com/sl/samoevidenca/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
slavko
osamljeni jezdec


Pridružen/-a: 18.05. 2007, 18:21
Prispevkov: 10243
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 08 Sep 2010 12:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V TEH DEŽEVNIH DNEVIH...




V zadnjih dnevih opažamo, da je vreme precej nestanovitno. V bistvu se ta nestovitnost vleče že kar nekaj tednov, in sedaj se zopet pojavi problem športa na prostem. Seveda pa ni nihče tako nor, da bi šel na kolo v dežju, kajti drugo je če te dež ujame na kolesu. In ker moramo kolesarji skrbeti za ohranjanje kondicije tudi v teh turobnih dnevih, se splača preiti na športe kot so tek, plavanje, lahko tudi hitra hoja. Kar se tiče hitre hoje, le ta je primerna praktično za vsakogar, tudi za tiste, ki imate morda težave s srcem. Seveda pa velja tudi tu opozorilo, da tako kot pri vseh športih, pride na vrsto najprej nekaj ogrevanja (razne razgibalne vaje), in nato z hitro hojo pričnemo počasi, in nato stopnjujemo tempo. Med tovrstno hojo poizkušajte čimveč dihati skozi nos, ali še bolje, skozi usta zajamemo dah, skozi nos izdahnemo. Sam še nsime ugotovil katera opcija je boljša, morda v obratnem vrstnem redu, vsekakor se pa med aktivnost idobro nadihamo svežega zraka, pa tudi sprostimo se.

Drugi šport je pa plavanja. Spet primerno praktično za vsakogar, če le zan plavati. Seveda pa če nimate tudi v tem športu že nekaj kilometrine, spet velja opozorilo, bolje zmerno kot preveč. Marsikoga je tudi v vodi že zadela kap. Tudi zaradi preobremenjenosti srca. Je pa plavanje v bistvu najbolj primeren šport, za manj aktivne ljudi. Kajti kot vemo ima voda blagodejne učinke na telo, pa tudi sklepi trpijo precej manj kot pri večina drugih športih. Vtem času so notranji bazeni že odprti, sam grem po več kot tednu dni jutri na bazen.

Sedaj pa tek. No tek je pa že precej bolj zahteven tudi tisti počasnješi. Rado se dogaja, da težji ljudje kaj hitro obupajo nad tekanjem. Zaradi trde podlage še posebno sfalt, zelo trpijo tudi sklepi. Seveda pa lahko tovrstne učinke trše podlage oblažimo z primerno obutvijo. Športne copate ki so narejene za tekače, in ki imajo notri v podplatu tudi gel. Kar se tiče teka samega, je le ta primeren za vse vremenske pogoje. Toplo se oblecite vsaj zgoraj, spodaj ste mirno lahko do pozne jeseni v kratkih hlačkah. Sam se danes tekel tudi pod dežnikom, in to zadnji kilometer in pol. Lani enkrat sem videl neko mlajšo žensko ki je tako tekla, in sme danes ugotovil, da se da tudi v dežju prav lepo teči, ipa da na koncu ostanemo celo suhi. Shocked Torej edino kar potrebujemo je dobra volja, in kakšna palerina. Vem da se je težko spraviti iz toplega stanovanja v dež, toda ko ste enkrat zunaj še posebno kje blizu gozda, vam zagotovo nebo žal. Razz

No potem so pa tu še razni dvoranski športi, ki pa jih jaz povečini ne prakticiram. Toda recimo kakšen (badminton) prav paše, se dobro razgibamo, pa tudi prepotimo. Pri večina športih je prav to dvoje najpomembneje. Recimo z potenjem izločamo tudi razne strupe, ki se nam skozi pijačo in jedačo nabirajo v telesu. To je znano že desetletja! Lepo bi bil otudi v kratkem oditi tudi v kakšno savno, da dodobra prečistimo telo. No vsekakor moramo pa tudi pri badmintonu biti pazljivi da ne pretiravamo, kajti kaj hitro se lahko že isti dan pojavijo bolečine v mišicah. Običajno v stegnih in mečih.

Potem so tu še razni sprehodi. Sprehodi tako tu doli po nižinah, kot tudi po okoliških gričkih. Spet je potrebna glede na teren primerna obutev in obleka. Ne pozabite tudi na kakšen manjši nahrbtnik, kjer imamo tudi kaj za okrepčilo, in predvsem kakšno dodatno švic majico. V tme času če me kaj moti je to, ker se hitro prepotimo, in se potem zlepa ne posuši. Skratka smo ves čas aktivnosti mokri, in če se enkrat ohladimo, je veliak verjetnost prehlada. Zato če slučajno s seboj nimate ničesar glejte nato, da ste večino časa v gibanju. Sicer se pa tudi v stanovanju da lepo razmigati. Ali so to razne raztezne vaje, ali pa delo z utežmi.


Še malo spomina na tekanje tu okoli nas. Ta album je star dve leti.
http://slavko1.shrani.si/index.php?Tek&stran=1 Very Happy
_________________
http://www.bicikel.com/sl/samoevidenca/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Športni kotiček Seznam forumov -> Slavkov brlog Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.